Historie

Rugby in Utrecht is zo oud als studentenrugby in Utrecht. In de winter van 1936 besloten een aantal leden van het Utrechtsch Studenten Corps de Utrechtse Studenten Rugby Club op te richten. Door interventie van onze buurman met de kleine snor raakte deze club helaas in verval. Het duurde tot het eind van de jaren ’60 dat er onder de Utrechtse studenten van het Utrechtsch Studenten Corps (U.S.C.) weer de behoefte kwam om een rugby vereniging op te zetten. Andere corpora (D.S.C, G.S.C Vindicat en L.S.V. Minerva) waren hen al voorgegaan.

Een aantal corpsleden van het U.S.C. bespraken dit idee van een rugby vereniging, waardoor ook andere leden geïnteresseerd raakten in deze sport. De Utrechtse Studenten Rugby Society (U.S.R.S.) werd opgericht in de nacht van zes op zeven November in het jaar 1967 aan de Voorstraat 66 bis te Utrecht. Tijdens deze oprichtingsvergadering werd het eerste bestuur geïnstalleerd, uit de ruim 20 leden.

In de jaren ’70, een tijd van protest en revoluties, nam het aantal nieuwe leden van het U.S.C. af. Voor de U.S.R.S. betekende dit ook minder rugbyende leden, nu het lidmaatschap van de U.S.R.S. alleen toegankelijk was voor mannen die tevens lid waren van het U.S.C. Daartoe heeft de U.S.R.S. besloten, dat iedere mannelijke student aan de Hogeschool of Universiteit lid mocht worden van de U.S.R.S.

De jaren ’00, het millennium, de zero’s. De U.S.R.S. was groots als nooit tevoren. Allereerst is daar de geboorte de Happyseconds, opgericht door de DSL ‘03, De Stichtse Locomotief. De DSL’03 organiseert ieder jaar een reis naar Ameland die onvergetelijk is. Ten tweede heeft de Society het gepresteerd om op het hoogste niveau van Nederland te spelen: de Ereklasse. Aan het eind van seizoen 2003/ 2004 is het Vlaggenschip, het eerste team van de Society, eerste geworden in de eerste klasse waardoor ze promoveerde naar de Ereklasse. Zij heeft in de seizoenen 2004/2005 en 2005/2006 in de Ereklasse gerugbyd. Een ontzettend mooie prestatie.

De jaren ’10 van de 21e eeuw, de U.S.R.S. wint aan leden door de groeiende populariteit van de allermooiste sport. Het 5e team, de Harde Mast, werd opgericht in 2011 zodat aan die groeiende populariteit gehoor werd gegeven. De Society is in 2013, 2014 en 2015 kampioen van het GNSK (Groot Nederlands Studenten Kampioenschap)  geworden en heeft zich geplaatst voor Europees Kampioenschap in Zagreb in de zomer van 2016.

De U.S.R.S. is, met vier competitie teams en een Jonghe honden team één van de grote studenten rugby verenigingen van het land, dan wel niet de grootste. De Society heeft haar plaats verdiend binnen het Nederlands rugby. Mede door onze rijke geschiedenis, maar ook omdat wij op een hoog niveau deze prachtige sport beoefenen.

OLD RUGGERS NEVER TRY!